top of page
  • Foto van schrijverATwerkvandaag

Hoort fooi in de horeca?

Als je uit eten gaat of gewoon even gezellig een drankje doet op het terras, is het gebruikelijk om een fooi te geven. Maar wat is de geschiedenis van fooi? En waarom wordt er in de horeca überhaupt fooi gegeven? In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp en bekijken we of fooi in de horeca wel of niet hoort.Geschiedenis van fooi

Het geven van een fooi is geen nieuw fenomeen. In de middeleeuwen gaven gasten in Engeland al geld aan obers om hun dankbaarheid te tonen voor een goede service. Ook in de Verenigde Staten is fooi geven zeer gebruikelijk en soms zelfs verplicht, omdat obers een groot deel van hun salaris uit fooien halen. In Nederland is dit niet het geval, maar toch is het geven van een fooi hier ook gebruikelijk.


Wel of geen fooi geven.

Een van de argumenten voor het geven van een fooi is dat het een manier is om je dankbaarheid te tonen voor goede service. Door een extra bedrag te geven, laat je aan de ober of serveerster zien dat je hun inzet waardeert. Daarnaast kan het geven van een fooi de motivatie van het personeel verhogen, omdat zij zien dat hun harde werk wordt gewaardeerd. Aan de andere kant zijn er ook argumenten tegen het geven van fooi. Zo kan het geven van fooi leiden tot ongelijkheid, omdat sommige werknemers in de horeca meer fooi ontvangen dan anderen. Daarnaast kan het verplichten van fooi zorgen voor een onprettige werksfeer, omdat werknemers zich onder druk gezet voelen om goede service te verlenen.
Is fooi in de horeca nou wel of niet nodig? Dat is lastig te zeggen, omdat het afhangt van persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen vinden het geven van een fooi een belangrijk onderdeel van uit eten gaan, terwijl anderen het liever achterwege laten. Wel is het belangrijk om te onthouden dat fooi geven een keuze is en dat het personeel in de horeca niet afhankelijk is van fooi om rond te komen. Of je nou wel of geen fooi geeft, zorg er altijd voor dat je vriendelijk en respectvol blijft naar het personeel in de horeca. Zij werken hard om jouw avond zo prettig mogelijk te maken en verdienen het om met respect behandeld te worden.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page