top of page
  • Foto van schrijverATwerkvandaag

Hoe werkt een pensioen?

Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd (66 jaar en 10 maanden) hebt bereikt is het mogelijk om door te werken. Kies er in overleg met uw werkgever voor om onverminderd te blijven werken. In dat geval krijg je naast jouw loon ook jouw AOW uitkering en jouw extra pensioen. Wanneer je zeker weet dat je nog vijf jaar kunt doorwerken na de AOW leeftijd, kun je de uitkering van jouw extra pensioen uitstellen. Stel deze uitkering tot vijf jaar uit, maar alleen als je daadwerkelijk werkt gedurende die periode. Je kunt er ook voor kiezen om een parttime baan te zoeken. Op deze manier blijf je doorwerken na jouw pensioen, maar geniet je ook van jouw welverdiende rust. Vind op een eenvoudige manier werk voor gepensioneerden dat bij jou past.


Jij bepaald wat er gebeurd!

Heb je pensioen opgebouwd via je werkgever bij een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar? Dan kun je zelf kiezen wanneer je dat wilt laten ingaan. Welke keuzes je daarin maakt, beïnvloedt de hoogte van je pensioenuitkering. Niet of je werkt of niet. Als je wilt doorwerken na je pensioen kun je het volgende doen: Je pensioen laten ingaan op de pensioengerechtigde leeftijd, zoals die in je pensioenreglement staat. Deze leeftijd kan anders zijn dan de AOW-leeftijd. Je krijgt dan gewoon je pensioenuitkering naast je salaris (en AOW als je al AOW-gerechtigd bent).

Kies je ervoor je pensioen later te laten ingaan dan je pensioenleeftijd? Dan wordt je uitkering iets hoger op het moment dat je je pensioen daadwerkelijk laat ingaan.


Hoe werkt het precies?

Soms eindigt je arbeidsovereenkomst ‘van rechtswege’ als je de AOW-leeftijd bereikt. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst op dat moment vanzelf eindigt. Jouw werkgever hoeft deze dus niet op te zeggen.

Deze afspraak staat dan in jouw cao of in jouw arbeidsovereenkomst. Als er niets is afgesproken en wil jouw werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen als je de AOW-leeftijd bereikt? Of in de tijd daarna? Dan moet jouw werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen. De werkgever kan dit doen zonder preventieve toets van het UWV of de rechter. Er geldt dan een opzegtermijn van één maand. Dus wil je nog werken tijdens pensioen dan zul je zeker even goed moeten kijken hoe en wat.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page