top of page
de arbeidsmarkt in nederland.jpg

Hoe ziet de arbeidsmarkt uit in 2022

Hoe ziet de arbeidsmarkt uit in 2022

Nu 2022 is aangebroken is het de hoogste tijd om weer vooruit te blikken en naar de trends te kijken die de arbeidsmarkt hoog waarschijnlijk gaan beïnvloeden dit jaar. Niet voor niets is de arbeidsmarkt een veel besproken onderwerp de laatste tijd. Denk hierbij aan een groeiende economie, een lage werkloosheid en meer beschikbare vacatures dan werkzoekenden. Allemaal factoren die zorgen voor een ongekende arbeidsmarkt. Reden genoeg om deze week dieper in te gaan op 5 trends die een rol spelen op de arbeidsmarkt van 2022!

atwerkvandaag voor uitzendwerk

Krapte op de arbeidsmarkt

Laten we beginnen met dé trend waar je absoluut niet omheen kan, de krapte op de arbeidsmarkt. Zo zijn er ook in het jaar 2021 weer een aantal records verbroken. Zo meldde het CBS dat in het tweede kwartaal van 2021 het aantal vacatures voor het eerst het aantal werklozen overtrof. In het tweede kwartaal waren er per 100 werklozen 106 vacatures, in het derde kwartaal liep dat op tot 126! Daarbij daalde de werkloosheid in november naar 2,7% van de beroepsbevolking. Dat is het laagste maandcijfer sinds de start van de meting in 2003! Maar welke trends hebben dit tot stand gebracht en hoe beïnvloeden deze de arbeidsmarkt in 2022? 

beste uitzendbureau van maastricht

De corona pandemie

Een deel van de krapte op de arbeidsmarkt is natuurlijk een gevolg van de coronapandemie. Bijvoorbeeld door overheidssteun waardoor er veel minder faillissementen zijn dan voor de coronacrisis. Deze werknemers zouden normaal gesproken beschikbaar komen op de arbeidsmarkt. Hoe dit zich in 2022 ontwikkelt is dus sterk afhankelijk van het verdere verloop van de coronacrisis. Door onder andere het stoppen van overheidssteun, de hoge energieprijzen en de sterke inflatie wordt verwacht dat meer bedrijven zullen omvallen. Dit is voor hen niet prettig, maar het zorgt wel voor iets meer ruimte op de arbeidsmarkt.

 

Ook hebben veel mensen van baan gewisseld. Sommige branches zoals de cultuurbranche en horeca zijn veel personeel kwijt geraakt, terwijl andere er veel personeel bij hebben gekregen. Zo zijn veel mensen bij de GGD gaan werken, bijvoorbeeld in teststraten of op priklocaties. Of deze mensen op korte termijn weer terugkomen op de arbeidsmarkt is maar de vraag. Daarbij hebben de relatief goede arbeidsvoorwaarden er misschien wel voor gezorgd dat deze arbeidskrachten niet terug willen naar hun oude sector.

Trends op de arbeidsmarkt van 2022

Met 126 vacatures per 100 werklozen hebben we een enorm krapte op de arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt wordt onder andere veroorzaakt door een groeiende economie, de coronapandemie en een wisseling van generaties.

Werkzoekenden hebben steeds meer ruimte om kritischer te zijn tijdens hun zoektocht naar een baan. Verder bestaat de kans dat thuiswerken iets blijvends is. Een trend die we gaan zien is het hybride werken, waarbij er deels thuis en deels op kantoor wordt gewerkt.

Ook zullen werkgevers er in 2022 rekening mee moeten gaan houden dat de werkervaring en opleidingen van werkzoekenden minder goed aansluiten bij de openstaande vacatures. Dit zorgt ervoor dat er meer focus komt te liggen op de soft skills. Ten slotte worden diversiteit en inclusie steeds belangrijkere thema’s in 2022.

het snelstgroeiende uitzendbureau in maastricht is uitzendbureau  atwerkvandaag
bottom of page